Dodany: 2010-08-02 11:06:47
Dodany: 2010-08-02 10:52:55
Dodany: 2010-08-02 10:42:54
Dodany: 2010-08-02 10:40:42
Ludność: 1 330 000 (2005)Gęstość zaludnienia: 29,4/km²Przyrost naturalny: –0,65% (2005)
Dodany: 2010-08-02 10:38:55
Kraj przemysłowo-rolniczy. Do 1991 roku nastawiony był na import surowców i paliw. Estonia należała do nadbałtyckiego regionu ekonomicznego ZSRR. Jak pierwsze państwo uniezależniła się od wpływu ZSRR i rozpoczęła reformę gospodarczą.
Dodany: 2010-08-02 10:34:32
W Estonii mieszka wielu Rosjan, jest to wynik po wojennych przesiedleń. Mniejszość narodowa stanowi aż 28 % wszystkich mieszkańców kraju.
Dodany: 2010-08-02 10:33:00
Estońska kuchnia opiera się na produktach zbożowych. Popularny jest kwaszony chleb żytni, polewka z mąki i krupy oraz kasza jęczmienna. Wśród owoców i warzyw króluje rzepa i kapusta. W XIX wieku upowszechniła się uprawa ziemniaków. Jako że Estonia to kraj nadbałtycki, w kuchni nie brakuje również ryb, np. śledzia bałtyckiego. Lubiane jest mleko, latem tylko kwaśne, na świątecznym stole nie brakuje także kwasu chlebowego oraz piwa.